Μακεδονικό Κριτσίνι

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΡΙΤΣΙΝΙ
Στην κοιλάδα της Εορδαίας, ανάμεσα στις βουνοπλαγιές του 'Άσκιου (Σινιάτσικου) και του Βερμίου, παράγονται τα αυθεντικά Μακεδονικά κριτσίνια.
Ο ιδιαίτερος τρόπος παρασκευής τους, με αγνά και υψηλής ποιότητας υλικά, με πίστη στις παραδοσιακές συνταγές, δίνει προϊόντα απαράμιλλης γεύσης, με χαρακτηριστική τραγανή υφή.
Η άμεση συσκευασία διατηρεί και αναδεικνύει την φρεσκάδα και τα αρώματά τους, χαρίζοντάς σας ένα ιδανικό συνοδευτικό για όλες τις ώρες.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΡΙΤΣΙΝΙ
Ο συνδυασμός των τεχνικών παρασκευής του ιταλικού κριτσινιού (stritato) µε τις αντίστοιχες του κουλουριού Θεσσαλονίκης, η υιοθέτηση του ίσιου σχήματος και η μεγάλη διατηρησιµότητα δημιούργησαν το Μακεδονικό κριτσίνι. Το μακεδονικό κριτσίνι χρησιμοποιούταν για δεκαετίες σαν υποκατάστατο του ψωμιού σε μέρη και ασχολίες που ήταν αδύνατη η παρασκευή του.
Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε υγρασία (< 5% ) που το διατηρεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το έκανε ιδιαίτερα χρήσιμο στους ανθρώπους της υπαίθρου, (γεωργούς, κτηνοτρόφους, κυνηγούς), τους ταξιδευτές, τους ναυτικούς, τους ψαράδες, τους στρατιώτες κλπ.
Η κοινωνικοοικονομική μετεξέλιξη και οι αλλαγές των δραστηριοτήτων μετέτρεψαν το κριτσίνι από υποκατάστατο του ψωμιού, σε αυτόνομο σνακ, συνοδευτικό φαγητού η ποτού.