Μακεδονικό Κριτσίνι

Great Selections

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΡΙΤΣΙΝΙ

Στην κοιλάδα της Εορδαίας, ανάμεσα στις βουνοπλαγιές του 'Άσκιου (Σινιάτσικου) και του Βερμίου, παράγονται τα αυθεντικά Μακεδονικά κριτσίνια.

Ο ιδιαίτερος τρόπος παρασκευής τους, με αγνά και υψηλής ποιότητας υλικά, με πίστη στις παραδοσιακές συνταγές, δίνει προϊόντα απαράμιλλης γεύσης, με χαρακτηριστική τραγανή υφή. 

Η άμεση συσκευασία διατηρεί και αναδεικνύει την φρεσκάδα και τα αρώματά τους, χαρίζοντάς σας ένα ιδανικό συνοδευτικό για όλες τις ώρες. 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΡΙΤΣΙΝΙ

Ο συνδυασμός των τεχνικών παρασκευής του ιταλικού κριτσινιού (stritato) µε τις αντίστοιχες του κουλουριού Θεσσαλονίκης, η υιοθέτηση του ίσιου σχήματος και η μεγάλη διατηρησιµότητα δημιούργησαν το Μακεδονικό κριτσίνι. Το μακεδονικό κριτσίνι χρησιμοποιούταν για δεκαετίες σαν υποκατάστατο του ψωμιού σε μέρη και ασχολίες που ήταν αδύνατη η παρασκευή του.

Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε υγρασία (< 5% ) που το διατηρεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το έκανε ιδιαίτερα χρήσιμο στους ανθρώπους της υπαίθρου, (γεωργούς, κτηνοτρόφους, κυνηγούς), τους ταξιδευτές, τους ναυτικούς, τους ψαράδες, τους στρατιώτες κλπ.

Η κοινωνικοοικονομική μετεξέλιξη και οι αλλαγές των δραστηριοτήτων μετέτρεψαν το κριτσίνι από υποκατάστατο του ψωμιού, σε αυτόνομο σνακ, συνοδευτικό φαγητού η ποτού.